Talentintervjuet med Yenni Lee

d0e8c493852bea29fb1cce80895155d8fa727434.png

Bli bedre kjent med deltakeren i UP og Filmskapere!

  • Alder: 33

  • Satsing: UP og Filmskapere

  • Fra: Oslo

  • Kunstfelt: Filmregissør

Hvor lenge har du holdt på med film?
Mentalt siden jeg var 6, praktiserende siden 11 :)

Hvordan startet det?

Har ingen anelse eller noen filmåpenbaring. Det bare skjedde naturlig.

Hva ønsker du å oppnå med film?

Balanse i verden og skape diskurser ved å få mennesker til å prate med hverandre istedenfor å henge på mobilen.

Hva liker du med satsingene du er en del av?

Total frihet til å kunne utforske og utvikle på egne premisser. Alle har ulike måter å jobbe på, noen trenger mer tid enn andre. Jeg har et ganske høyt arbeidstempo med flere prosjekter samtidig, der jeg føler meg sett, hørt og løftet av Thomas (Robsahm). Og istedenfor å sette en brems på det (som de fleste mener er det beste for deg), får jeg lov til å jobbe så raskt jeg vil med mitt eget materiale. Det er slik kreativiteten strømmer på hos meg. Og det gjør også at jeg inspireres til å jobbe ekstra hardt uten restriksjoner eller tvil mot meg selv.

Er det noe du har vært redd for før, som du har fått overkommet nå?
Hvordan gjorde du dette?
Mennesker og ballonger - møte mennesker og ballonger.

Hva er din beste kunstopplevelse?
Berghain, verdens beste nattklubb i Berlin. Man tar del av en slags hedonistisk performance der tid og sted opphører, og det er opp til en selv hva en velger å utforske der: enten sjelelig, psykisk, kroppslig, seksuelt, intellektuelt... For å dra paralleller til film: har stedet elektrifiserende lyd-, lys- og produksjonsdesign, uimotståelig aktører og en uforglemmelig 16-timers seeropplevelse.

Hvem er ditt kunstneriske forbilde?

Det virker som de fleste mennesker har et behov for å ha noen spesifikke kjente forbilder for å veilede de i livet. For meg er møtet med mennesker, spesielt tilfeldig (som jeg aldri kommer til å møte igjen), kort eller langt, mye viktigere. Jeg pleier å stille de ett spørsmål som kan være viktig for de, og svarene deres jeg kan lære av. For tiden går det i «hva er kjærlighet for deg, og hvordan vil du definere det?». Tenk, hvis du stiller det samme spørsmålet til 100 fremmede mennesker, så får du 100 ulike perspektiver på kjærlighet. 100 små øyeblikk som berører deg.

Hva legger du i ordet «talent»?

Jeg tenker aldri på at noen eller jeg har «talent». Jeg ser mer på hvem man er gjennom det en skaper, er det noe gjennom gestaltningen som berører meg? Som får meg til å fortsette leve i filmen flere dager etter jeg har sett den? Berøring er mer essensielt og minneverdig enn at noen har talent føler jeg. 

Hva holder du på med nå for tiden?

Utvikler min første spillefilm «BILLY+NILO 4-EVER», en kjærlighetshistorie der jeg utforsker ikke-monogami/autonomi - og stiller spørsmål ved og diskuterer det mono-normative relasjonsformatet. Samt, den viktigste kjærlighetsrelasjonen: som er til en selv.

Talent Norge har til enhver tid tilgjengelige arbeidsplasser på Sentralen som deltakere i de ulike talentsatsingene kan benytte. Fremover finner du Yenni på en av disse plassene!

Foto: Anne Valeur